Loyal Followers

Saturday, November 26, 2011

Selamat Menyambut Maal Hijrah/Awal Muharram


ARTiculations mengucapkan selamat menyambut Maal Hijrah/Awal Muharram kepada semua umat Islam dan selmat bercuti kepada semua sahabat se-Malaysia.

Hijrah itu saya rasa bukan sahaja meliputi penghijrahan fizikal daripada satu kawasan geografi ke satu kawasan geografi yang lain. Penghijrahan sifat, akal dan keperibadian daripada satu titik kebawahan kepada satu titik ketinggian jauh lebih penting dan dituntut oleh agama. 

Moga kita semua mencapai penghijrahan yang bermakna.

4 comments:

telor power said...

selamat menyambut tahun baru islam...

sama2 kita tingkatkan amalan kepada lebih baek dan berkualiti

abu idris said...

arrayah.info - Umat Islam semakin tidak mengerti Hakikat Hijrah Rasulullah SAW

fleet gps tracking said...

I dont know this language so please explain me..........

Anonymous said...

Satu masa dulu,adik aku pernah menetap di UK selama lebih setahun . Tapi adik ipar aku duduk situ dah lama,dekat 6 tahun . Duduk situ,kerja bukannya kerja besar,kerja pun chef kecil-kecilan dekat restoran . Adik aku pulak kerja jadi baby sitter . Gaji,takde la besar, tak sampai pun seribu pound tak silap aku . . . tapi . . .

1 . Baju kat sana 3 pound . Kat Malaysia baju2 tu hanya dijual di Pavilion,KL . Baju orang kebanyakan di UK ,baju orang kaya di Malaysia .

2 . Kasut Lacoste kat sana 20 pound .

3 . Sewa bilik ada dapur 200 pound .

4 . Transportation,takde,naik bas,naik tube,satu hari punya tiket 5 pound unlimited ride . Tak payah tunggu lama, paling lama tunggu bas,5 minit 2 bijik datang . Naik tube tak pernah rasa tak selesa . Ada Oyster kad,senang nak ke mana-mana .

5 . Pegi Asda ke Tesco ke, beli barang dapur,satu troli 20 pound . Lepas untuk seminggu .

6 . Tak pernah rasa nak beli kereta sebab membazir, orang kaya berlagak aje pakai kereta ke mana-mana .

7 . Jalanraya sesuai untuk bawak basikal . Adik ipar aku, main transportation dia,basikal,undang-undang . . . wajib pakai helmet .

8 . Tambang tube nak ke airport . . . 3 pound .

9 . DVD ori sekeping 3 pound . Aku beli Ice Age 1 dan 2 boxset 6 pound .

10 . Apa-apa barang pun mcm pakaian, tak puas hati dengan produk, boleh pulangkan dalam tempoh 30 hari, takde banyak soal asal simpan resit dan tag tak dicabut .

11 . Dan aku malas nak cerita pasal Black Friday dan sale musim panas . . .

12 . Bayangkan anda mampu beli kereta Mercedes second hand cash . . . dengan hanya mengeluarkan 500 pound . Sini? Hutang 5 tahun untuk bayar kereta second hand . . kereta di UK tidak ada value sangat kerana . . . pengangkutan awam membuatkan kereta tidak relevan dan penting dalam hidup . Perkhidmatan teksi adalah sesuatu perkhidmatan premium sebab teksi tidak diperlukan sangat .

Bila dia balik Malaysia,

. . . . . . kerja mesti kena ambik overtime, kalau tak duit tak cukup . Barang makanan sekali pegi beli Rm200 . Nak pegi beli barang pun susah sebab public transport susah . Apa yang Ismail Sabri Yaakob pelik macam mana RPK boleh hidup mewah kat UK kalau orang Malaysia yang kerja dia waiter kedai makan dekat Malaysia Hall pun boleh hidup senang kat sana? Adik ipar aku balik sini, sambil hisap rokok dengan aku dia tanya aku, "Apasal hidup kat Malaysia ni susah sangat?"

Lagi la pelik bila menteri tanya apasal ramai orang lebih gemar migrate ke negara lain . . . Tukang sapu pun boleh hidup senang kat UK . Marah pulak diorang bila rakyat mempersoalkan "Kenapa menteri mampu hidup mewah kat Malaysia ,layak ke diorang?"